18 d’abril, 2007

Dones contra Franco

Ja sé que a un document emès per imperatiu legal, i que d’entrada m’atribueix una nacionalitat que no és la meva, no cal donar-li massa credibilitat. Ara bé, és de suposar que aquest tros de cartró plastificat que duc a la cartera conté alguna dada certa: Cabanabona, 18 d’abril de 1967. Ni que només sigui per la mandra de contrastar la informació, podem donar-ho per bo. Segons aquesta data i el tòpic establert avui enceto la crisi dels quaranta. Bé, com deia un grup de per allà els any setanta: Crisis? What crisis?

Sumar un any a la meva edat ha suposat sumar un llibre a la meva modesta biblioteca. La veritat és que, a casa, quan em volen regalar alguna cosa solen tenir-ho bastant fàcil; a la tauleta de nit o a la taula de l’ordinador sempre hi ha algun catàleg del Grup del Llibre amb algun que altre títol subratllat. D’aquesta manera, per exemple, els Reis d’Orient –els únics reis del món que en comptes d’arreplegar per a ells reparteixen entre els altres- van assabentar-se de les meves preferències literàries i, com que molt en el fons em porto bé, van dur-me un bon assortit de novel·les que, tres mesos i mig després, encara no he aconseguit acabar de llegir. Normalment els llibres que em regalen son de ficció. Els de no-ficció els acostumo a triar personalment; aquí costa més encertar-me els gustos.

Avui, abans de desembolicar un regal que tenia tota l’aparença de ser un llibre, m’he parat un instant a pensar de quin títol podia tractar-se, tot repassant mentalment alguns llibres de ficció que tinc al llistat de futuribles. No ho he endevinat pas. El que s’amagava darrera l’embolcall de coloraines no era pas una història de ficció en format paper sinó tot el contrari. No, el que contenen les 160 pàgines del llibre en qüestió no és una història sinó sis, i no pas fruit de la fabulació literària sinó de la més crua realitat.

“Dones contra Franco”, el darrer llibre de Jordi Creus, narra la vida de mitja dotzena de dones excepcionals, la seva militància política, sindical, cultural i, fins i tot, guerrillera en els moments més durs de la nostra història recent, les seves vivències més personals, les detencions, les tortures, les presons i els camps de concentració, els exilis i els retorns... Encara no l’he començat però ja sé que m’agradarà. Han ben endevinat la tria; deu ser que em faig vell i ja em coneixen els gustos. L’amic Jordi té l’habilitat de narrar de manera planera històries de persones excepcionals. Ho feia en el seu llibre anterior “Memòria dels Pirineus”, recollint les vivències d’homes i dones de les comarques de muntanya del nostre país, gent convertida en excepcional pels canvis experimentats per la societat que els envolta. Ara ens presenta la vida de sis dones que justament lluitaven per canviar la societat que els tocava patir.

13 d’abril, 2007

Torà amb la Núria Pòrtulas.

Avui divendres, fa només una estona el Ple de l'Ajuntament de Torà ha aprovat una moció de solidaritat amb la Núria Pòrtulas, la jove de Sarrià de Ter empresonada des de fa més dos mesos per pertinença a una banda armada inexistent. La moció va presentar-la la CUP i s'ha aprovat per unanimitat després que la resta de grups municipals acceptessin recolzar-la si s'eliminava el quart punt dels acords. A continuació podeu llegir el text de la moció aprovada:
"Hem sabut de la detenció primer i empresonament després de la Núria Pòrtulas, veïna de Sarrià de Ter, per una falsa imputació de pertinença a organització terrorista, preparada i executada per l’Àrea Central d’Informació Interior dels Mossos d’Esquadra.
Ho hem sabut malgrat el silenci dels comandaments policials i dels seus responsables polítics en aquests darrers dies i també malgrat la incomunicació de la llei antiterrorista que li va ser aplicada injustificadament a la Núria; ho hem sabut per la bestialitat de la seva detenció, per la brutalitat amb què va ser escorcollat tant el domicili de la Núria, a can Rusc, com el dels seus pares a Sarrià de Ter i per la contundent ocupació policíaca a què van sotmetre la zona desenes de furgones dels Mossos d’Esquadra el passat dimecres 7 de febrer del 2007. Uns escorcolls que buscaven, com en tants altres muntatges policials, armes i explosius amb què realitzar imaginats atemptats i que van acabar amb la intervenció de mera propaganda de caràcter polític i documents personals dels pisos escorcollats.
Hem sabut també que la investigació dels Mossos d’Esquadra es basa en dos fets: en la relació de la Núria amb en Joan Surroche i amb una llibreta que li va ser il•legítimament intervinguda fa unes setmanes a la Núria quan tornava d’una manifestació, juntament amb pòsters i fulls volants amb propaganda d’ideologia anarquista. Res d’això pot servir per justificar ni la imputació de terrorisme cap a la Núria ni la seva detenció; però a més volem deixar ben clar que no tolerarem que es criminalitzi ni la solidaritat amb les persones preses ni tampoc cap tipus de plantejament ideològic, al mateix temps que denunciem la persecució política dels Mossos d’Esquadra cap a les persones i moviments socials.Finalment hem sabut també que l’Audiència Nacional ha empresonat preventivament la Núria, amb el seu automatisme habitual, assumint el dictat de totes i cadascuna de les falsedats escrites pels cossos policials, després d’un breu interrogatori i que resta a l’espera del resultat de les investigacions dels Mossos. Així en una aplicació a petita escala de la guerra preventiva, primer es deté i després s’investiga.
Per tot això, convençuts que la imputació de terrorisme de la Núria no és més que un nou muntatge policial dels Mossos d’Esquadra.
Proposem que aquest ple acordi:
1. Exigir la posada en llibertat immediata de Núria Pòrtulas.
2. Expressar el suport de l'Ajuntament de Torà a la Núria Pòrtulas i la seva família.
3. Expressar la preocupació generada per la falta d’informació que ha tingut la família i per la situació d’aïllament en què ha viscut la Núria els primers dies de la seva detenció.
4. Exigir la derogació de la llei antiterrorista i de l'Audiència Nacional espanyola (hereva del Tribunal d'Ordre Públic franquista). (Punt suprimit)
5. Fer arribar la moció al Ministeri de Justícia, Ministeri de l'Interior, a la Fiscalia General de l'Estat, a l'Audiència Nacional, a la conselleria d'Interior, a la família Pòrtulas Oliveras i a l’advocat de la Núria Pòrtulas."

06 d’abril, 2007

Candidat.


Coincidint amb el mercat firal de divendres sant, avui ha sortit el número 23 del Llobregós informatiu, corresponent als mesos d'abril i maig. La publicació conté un monogràfic dedicat a les diferents candidatures municipals que es presenten a la Vall del Llobregós, entre elles les CUP de Torà i de Biosca. En el cas de Torà, després d'una foto a l'estil tres mosqueters (dos d'ells amb cara de trobar divertida l'escena i un altre amb cara de no veure-li la gràcia) hi ha uns formularis amb preguntes idèntiques per als diferents grups que es presenten: CiU, la CUP i ERC.


A continuació podeu llegir la corresponent a la CUP. Veureu que algunes respostes en el moment de formular-se les preguntes eren provisionals. La darrera assemblea de la CUP, celebrada el passat divendres 30 de març, amb l'aprovació definitiva del programa i de la llista, va donar-les per bones. On diuen "cap de grup" s'entén que volen dir "cap de llista". Les respostes estaven limitades per un total de 25 línies.


0.- Nom del cap de grup.

Josep A. Vilalta (pendent d’aprovació definitiva)


1.- Presentació de la candidatura (partit, ideologia, noms de la llista... ).

Les CUP són candidatures independentistes i d’esquerres, de funcionament assembleari, obertes a la participació de persones i col·lectius que, des de l’àmbit local i des de diferents ideologies, treballen per un poble més lliure i més just. En el moment d’escriure aquestes línies encara no s’ha aprovat la composició de la llista electoral. Podeu llegir-la a www.tora.cup.cat.


2.- Balanç de la legislatura anterior

Molt negativa. Després de la legislatura 1999-2003 que ja havia estat negativa, la coalició de govern entre InTo i CUP podia haver canviat aquesta tendència. Si les coses haguessin seguit el seu curs ara es podria avaluar la tasca de govern. Això no ha estat així perquè una etapa que, gràcies al pacte entre la CUP i InTo, es creia acabada va reiniciar-se, per culpa de persones de la llista d’InTo


3.- Projectes concrets que penseu realitzar.
Creiem que cal fomentar la participació ciutadana a l’hora de prendre decisions que afecten al poble, que els ciutadans no s’han de limitar a votar cada quatre anys.
A nivell urbanístic cal defensar un model sostenible de població, fomentant el desenvolupament dels espais que encara queden dins de la zona urbana, abans d’augmentar el sòl residencial. Pel que fa al sòl industrial, amb l’aprovat actualment al camí de Palouet creiem que és suficient. S’ha de mantenir la legalitat urbanística i evitar abusos, apartant de responsabilitats públiques en aquest àmbit a aquelles persones que hi tinguin interessos particulars.
A nivell d’inversions cal prioritzar la construcció d’un local polivalent a l’antic cinema Glòria. Altres prioritats serien la millora de les instal·lacions escolars i la construcció d’un tanatori.
L’actuació de l’ajuntament ha de tenir sempre presents criteris ambientals i de defensa de tot el seu territori.
Independentment del resultat electoral i de la composició del govern estem a favor de la unitat d’acció de tots els grups a l’hora de defensar els serveis públics de Torà davant les altres administracions


4.- Què no fareu mai?

Actuar en sentit contrari al programa que presentem davant dels toranesos i les toraneses.