27 de maig, 2008

La sequera d’Antoni Bassas.

No tenim cap interès en que es construeixi, cap, si no fos que...”. Són paraules d’Antoni Bassas a la portada d’”El Matí de Catalunya Ràdio” d’avui, referint-se a la "canonada" del transvasament de l'Ebre a Barcelona. Una frase que m’ha recordat aquella altra que comença amb un “Jo no sóc racista però...” i que sol anar seguida d’un argumentari que desmenteix la declaració inicial. Avui a les 7 del matí Bassas ha tractat el tema del transvasament fent el mateix contorsionisme verbal que l’extrema dreta “no-racista” utilitza al parlar de la immigració.

Per si no n’hi havia prou amb l’editorial del programa, una mica més tard ha entrevistat Jordi Hereu, l’alcalde de Barcelona, que amb l’arrogància que el caracteritza, ha exigit una vegada més la portada d’aigua de l’Ebre cap a la capital. No sé quantes vegades, d’ençà de l’inici de l’actual “situació d’emergència nacional” Catalunya Ràdio ha entrevistat l’hereu del Joan Clown, però possiblement siguin més que totes les entrevistes sumades de tots els alcaldes i alcaldesses de les comarques de l’Ebre i del Ter juntes.
A això podem afegir-hi la desproporció habitual entre transvasistes i antitransvasistes a les tertúlies, el tracte desigual en les entrevistes als portaveus de la PDE o als representants del govern i l’ús inexacte de les paraules de moda. Encara recordo com, al mateix programa, retreien al conseller “ecologista” Baltasar que no digués transvasament al que era un transvasament, i en canvi ara parlen de l’”actual situació de sequera”, prescindint completament del significat d’aquesta paraula. Segons el diccionari “Sequera” o “Secada” significa “temporada llarga de temps sec, sense pluja” o bé “sequedat del camp”. On és, doncs, la sequera?
Dues entrades antigues sobre la visió "barcelonocèntrica" de Catalunya Ràdio:


15 de maig, 2008

En defensa de les comarques centrals.

Aquest diumenge a les 12 del migdia hi ha convocada a Amposta una manifestació sota el lema “Los transvasaments no són la solució”. Un lema força encertat: els transvasaments no són la solució perquè, per a aquells que els promouen i fan negoci amb l'aigua i el ciment, la sequera no és el problema, només és (o era) l’excusa. Ara, per a desgràcia de la nostra mai prou ben estimada classe política regional, ha plogut i se’ls ha vist una mica més el “plumero”. Pobres! Només els faltava que la pluja evidenciés les contradiccions del sistema!


Bé, no m’estendre gaire sobre els motius pels que crec que cal anar a Amposta en defensa no només de les Terres de l’Ebre, les comarques centrals d’aquest allargassat país, sinó d’un model de creixement més equilibrat per a tot el territori. En entrades anteriors ja he dit el que em semblava que passaria al respecte i que en pensava dels que pretenien imposar aquest model de país:
Us deixo amb un parell d'escrits de dos companys de la CUP. El Pau Juvillà, de Lleida i company del Secretariat, és biòleg i ens diu que "El diumenge cal anar a Amposta"
En canvi el Lluís Sales, de Girona, no entén un borrall d'ecologia però, tot i això, té clar que "Les arrels no neixen del ciment"