12 de juliol, 2006

Més enllà de la moció del Correllengua.

En el Ple de divendres passat, l’Ajuntament de Torà va aprovar dues mocions relacionades amb la nostra llengua. Com cada any es va aprovar, per unanimitat, adherir-nos al Correllengua, la campanya d'àmbit nacional que, cada tardor, impulsen la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV). L’altra proposta, en aquest cas aprovada per majoria absoluta, era una “Moció de suport als mitjans de comunicació públics en català”, amb motiu de l’anunci de tancament de Ràdio 4 i la fi de la desconnexió en català de La 2.

Naturalment els dos regidors de al CUP vam votar positivament les dues mocions, tot i que en el cas de la referida als mitjans de comunicació públics i en català vaig intervenir per a fer constar la incoherència d’un equip de govern que presenta mocions com aquesta i fa actuacions en sentit contrari.

La posició enclotada de la vila de Torà fa que sense els repetidors situats a l’Aguda no es rebi el senyal dels diferents canals de televisió, a diferència d’altres nuclis del mateix municipi (com ara Claret, Sant Serni o, evidentment, l’Aguda), situats en una posició més elevada. Així, mentre que a Torà veiem set cadenes de televisió (TV3, el 33, TVE1, la 2, Tele5, Antena3 i la Cuatro), a la zona més elevada del municipi s’agafa també el 3/24, Lleida TV i la Sexta. Doncs resulta que l’equip de govern de l’ajuntament de Torà, el mateix equip de govern que presenta mocions de suport als mitjans de comunicació pública en català, amb motiu del mundial de futbol va fer instal·lar clandestinament a l’Aguda, un reemissor per a fer arribar a la vila de Torà el senyal televisiu de la Sexta, una televisió que, almenys que en tinguem constància, no és pública ni en català. Contràriament no es va fer el mateix per a que poguéssim veure’n una que sí que és pública i en català (el 3/24) o una que tot i ser privada és en català (Lleida Televisió). Pel que sembla, per moltes mocions que es presentin, la nostra llengua és menys important que un torneig estival de futbol (per cert: gràcies França per eliminar Espanya... i gràcies Itàlia per derrotar França!)

Com que la simple aprovació de “mocions de suport a ...”, sense cap compromís de dur a terme actuacions concretes en la línia a la que es diu donar suport, no és patrimoni exclusiu de l’equip de govern que ens toca patir a Torà, sinó que aquestes incoherències deuen ser habituals, potser estaria bé que les entitats que promouen aquest tipus de mocions –en aquest cas la CAL- també fessin arribar als ajuntaments propostes concretes per avançar en la direcció desitjada (des d’establir com a requisit per a accedir a qualsevol lloc de treball municipal un determinat nivell de català fins a fixar quotes lingüístiques en diferents àmbits). Només és una idea...


La foto és de Perpinyà, minuts després de finalitzar la manifestació del Correllengua de l’any passat.