15 de gener, 2008

Els transgènics a debat

Divendres 18 de gener, a les 9 del vespre, a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Torà,
Debat sobre els transgènics amb:

Als Països Catalans el blat de moro (o panís, dacsa, blat d'Índies, milloc o moresc) és el conreu amb el major percentatge d'intrusió de transgènics.

En el ple del 3 d’agost de l’any passat la CUP va presentar una moció per a declarar Torà municipi lliure de transgènics. En aquella ocasió l’equip de govern va manifestar que sobre aquest tema tenien poca informació i que, per tant, si volíem que la moció es votés en aquell mateix ple es veurien obligats a fer-ho negativament. Una manera bastant curiosa de decidir el sentit de vot. Seguint amb aquest raonament (copio textualment de l’acta del ple) “el sr. Alcalde demana tenir més informació i aplaçar la votació d’aquesta moció i fer una comissió de treball al respecte”. També és bastant curiós fer una comissió de treball sobre un tema en que el posicionament de l’ajuntament és purament simbòlic però, vist que si no s’acceptava aquesta comissió de treball la moció es desestimaria per l’amplíssima majoria absoluta de CiU –en el cas d’ERC no va quedar clar quin hauria estat el sentit del seu vot- vam acceptar ajornar la votació de la moció per a més endavant i participar en la comissió proposada per l’alcalde.

Per alguna raó que se m’escapa, i sense que la comissió s’hagués constituït i ni tan sols s’hagués comunicat res a la membre de la CUP escollida per a formar-ne part, el que havia de ser una comissió informativa “i de treball” va transformar-se en un acte públic, en el que cada grup municipal podia convidar un ponent per a debatre la problemàtica dels transgènics. Així aquest divendres hi haurà un acte públic amb la participació de Josep Puigpelat, de la Unió de Pagesos i convidat per CiU, i de Josep Pàmies, activista antitransgènics, membre de l’Assemblea Pagesa, convidat per la CUP. L’altre grup municipal, ERC, ha renunciat ha afegir un ponent al debat.

Potser per a limitar-se a fer un acte públic no hagués calgut proposar crear cap comissió de treball ni ajornar-lo tant de temps, tot i que la data escollida és força bona ja que falten poques setmanes per a l’inici de la recollida de signatures per a l’ILP que proposa la campanya Som lo que sembrem.


L'activisme contra els transgènics del sindicalista agrari Josep Pàmies va comportar-li la repressió judicial i també una forta campanya de solidaritat a la que pertany el cartell.

1 comentari:

Àlex Maymó i López ha dit...

Bones,

A Molins de Rei CiU va votar a favor de la moció dels transgènics. Ja se que allà com que teniu més agricultura pot canviar la cosa però ho podeu fer servir com argumentació.

A Molins es va aprovar amb els vots a favor de la CUP (1), ERC (3), CiU (3), ICV (7), l'abstenció del PSC (6) i el PP (1) no hi era.

Que vagi bé l'acte!