20 d’abril, 2008

Pere Foix: escriptor, sindicalista... i toranès.

A primers del mes passat, l’ajuntament de Torà va aprovar per unanimitat una moció, presentada per la CUP, de reconeixement a una persona que, com tantes n’hi ha arreu del país, encara no gaudeix del reconeixement que correspondria a la seva trajectòria en diferents camps: el sindicalista i escriptor Pere Foix i Cases.

La moció repassa les raons per les quals entenem que, des de l’Ajuntament de Torà, cal impulsar un reconeixement públic de Pere Foix: la seva vinculació amb Torà, la vila que va veure’l néixer el 19 de febrer de 1893; les seves arrels populars; la seva vinculació a la lluita obrera; el seu compromís nacional; la seva condició d’exiliat i la seva obra com a escriptor i periodista. Pel que fa als acords concrets de la moció es van aprovar tres punts:
-Adquirir l’obra completa de l’autor toranès, descatalogada i dispersa, per tal d’incorporar-la a la biblioteca municipal
-Col·laborar en l’edició d’un llibre biogràfic sobre la seva figura, i
-Col·locar una placa commemorativa a la façana de la casa on va néixer.

El quart punt que proposàvem no va ser acceptat. Es tractava de rebatejar amb el nom de Pere Foix la biblioteca municipal, tenint en compte que el nom actual (Sant Jordi) va posar-li la seva anterior titular (la Caixa de Catalunya) i, a diferència del que proposàvem, no té cap significació especial per al nostre municipi, més enllà de la celebració arreu del país del dia del llibre. A tall d’anècdota: fa una mica més d’un any quan vam presentar una moció, que en aquell cas va aprovar-se per majoria simple, proposant donar el nom de Manuel de Pedrolo a un espai públic de la vila, l’únic regidor que va votar-hi en contra va fer-ho al·legant que Pedrolo no era toranès, com si sant Jordi, sant Jaume, sant Gil o sant Sebastià (els tres darrers donen nom a carrers de la vila) fossin toranesos de soca-rel!!

L’argument esgrimit per la CUP per a donar el nom de Pere Foix a la biblioteca va ser el mateix que CiU va argumentar per a oposar-s’hi: el desconeixement popular que encara hi ha a Torà sobre aquest personatge. Per a començar a pal·liar aquesta mancança es va acordar fer un acte públic sobre la vida i obra de Foix, al voltant de la diada del que esperem que sigui el seu predecessor en els rètols de la biblioteca, a càrrec de les dues persones que estan treballant en la biografia de l’autor toranès.

Dissabte 26 d’abril, a les 8 del vespre,a la Sala d’actes de l’ajuntament de Torà, conferència sobre la vida i l’obra del sindicalista i escriptor Pere Foix, a càrrec d’Antoni Estradé i Saltó (Vimbodí 1958), llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Pensament Polític i Social per la Universitat de Sussex, professor de Sociologia a la UAB, i d’Ariadna Fitó i Frutos (Calaf 1985), llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

El cartell és obra del Ramon Porta.