13 de febrer, 2005

Perpetrada la moció de censura a Torà

Tal com estava previst, el passat divendres 11 de febrer es va posar fi mitjançant una moció de censura a vint mesos del govern de coalició format per Independents per Torà (Into) i la Candidatura d'Unitat Popular. Els interessos personals del regidor Jaume Garrabou, que feia sis mesos que havia abandonat el grup d'Into deixant el govern en minoria, han fet possible que Torà fes un salt enrera en el temps tornant l'alcaldia a Mercè Valls, un dels personatges més impresentables de la política segarrenca i que ja havia ocupat aquest càrrec en un dels períodes més sinistres de la història recent de la nostra vila.
El ple es va realitzar sense cap incident remarcable, tret d'algun lleuger insult cap a Garrabou ("pallasso", "traïdor", "pocavergonya"). En primer lloc va intervenir la candidata a l'alcaldia justificant la moció de censura per la situació de desgovern que vivia Torà i la manca d'il·lusió de l'equip de govern actual, que impedien tirar endavant projectes molt importants per al futur del municipi. Evidentment es va oblidar de citar els obstacles que CiU i el seu aliat han posat a un govern en minoria. A continuació va intervenir l'encara alcalde Magí Coscollola, que va rebatre els arguments de la candidata convergent.
En darrer lloc, just abans de la votació, va parlar el portaveu del grup municipal de la CUP. A continuació podeu llegir-ne la intervenció sencera:
"Des de la CUP òbviament, com no podia ser d'una altra manera, votarem NO a aquesta moció de censura.
Votarem NO, però no ho farem per una qüestió de lleialtat envers l'alcalde. Tot i que hem de destacar que, en contra del que alguns preveien, la relació tant a nivell polític com personal amb els dos membres del grup municipal dels Independents per Torà (tant amb el Magí com amb l'Antoni) només podem valorar-la en termes positius.
No votarem NO per lleialtat. Votarem NO per coherència i per responsabilitat.
Ens vam presentar a les eleccions amb un programa concret i vista la correlació de forces sorgida d'aquestes eleccions vam decidir pactar un govern de canvi per tractar de dur a la pràctica el màxim d'objectius possibles dels que havíem recollit en el nostre programa electoral. Si les coses haguessin seguit el seu curs, al cap de 4 anys s'hauria pogut avaluar si la nostra decisió havia estat encertada. Per tant ens considerem co-responsables de les decisions que ha pres l'actual govern municipal, tant del encerts com dels errors que s'hagin pogut cometre. Aquesta Moció de censura no només és contra l'alcalde sinó contra tot l'equip de govern i, per coherència, hi votarem en contra.
Si el fet d'haver entrat a governar conjuntament amb els companys d'Independents per Torà el valorem positivament, el que ara ens facin fora del govern d'aquesta manera, i per aquest motiu, ens omple d'orgull. D'entre les decisions de l'equip de govern que considerem encertades hi ha la que ens va fer perdre la majoria i, d'aquí uns moments, ens farà perdre el govern.
Si fa uns moments recordàvem el programa electoral, ara volem recordar el lema, l'eslògan, amb el que vam concórrer a les eleccions municipals de 2003: "Gent que es mou per l'INTERÈS col·lectiu, sense INTERESSOS particulars". Dissortadament aquest lema no se'l poden aplicar algunes persones concretes de les altres dues llistes, perquè si avui som aquí, en plena moció de censura, no és per cap error de l'equip de govern, com s'ha volgut fer creure mitjançant la mentida. Si avui som aquí, en aquesta situació és perquè per damunt de l'interès col·lectiu han prevalgut l'ambició política de la candidata a l'alcaldia, el ressentiment del senyor Garrabou per no haver vist satisfets els seus interessos personals i la manca d'escrúpols de l'un i de l'altra. Si hi ha hagut moció de censura ha estat perquè s'han ajuntat el pa i la gana. Creiem, sincerament, que gairebé tots i totes els toranesos i les toraneses en pagarem les conseqüències.
Per no acabar el discurs d'una manera tan dramàtica; perquè, a més de la dignitat, si hi ha una cosa que hem de mirar de no perdre mai és el sentit de l'humor i perquè sovint darrere una frase dita en to de broma s'hi amaga una anàlisi bastant acurada de la realitat, no puc estar-me de citar el que em comentava l'altre dia un veí: "ara hauran d'enderrocar l'actual edifici de l'Ajuntament i allargar la Plaça del Vall fins a Cal Segués (1), que és on a partir d'ara hi haurà l'Ajuntament". Un altre veí però va desmentir aquesta teoria: "tant parlar de quina comarca seríem i ara resulta que tindrem l'Ajuntament a Cervera!" (2). No sé pas que devien voler dir. Qui vulgui, si encara hi és a temps, que hi reflexioni.
Per a finalitzar voldríem agrair a tota la gent que ens ha donat suport, als i a les que ho han fet des del principi d'aquesta experiència política municipal, i als i a les que els darrers dies s'han donat compte que les raons argumentades per a justificar aquesta moció de censura només són excuses de mal pagador (o cobrador!). Gràcies a totes i a tots."
(1) Cal Segués és la casa de Jaume Garrabou, als afores de la vila, per la banda de darrera l'Ajuntament.

(2) L'alcalde de Cervera, Salvador Bordes, en qualitat de president comarcal de CDC, va defensar, en declaracions a la premsa, la presentació de la moció de censura a Torà. Curiosament la dona de Garrabou treballa a l'Ajuntament de Cervera.