19 de gener, 2008

Unanimitat antitransgènica

Una quarantena de persones van assistir a l’acte sobre els transgènics que va organitzar ahir l’Ajuntament de Torà. Aquest xerrada-debat va sorgir com a conseqüència dels dubtes dels grups municipals de CiU –i, pel que es va dir ahir, també d’ERC- a l’hora de definir-se en relació a una moció presentada per la CUP en un ple municipal on proposàvem declarar Torà lliure de transgènics.

Finalment els dos ponents van ser Albert Falip, d’Unió de Pagesos (en substitució de Josep Puigpelat) i Josep Pàmies, de l’Assemblea Pagesa, convidats respectivament per CiU i la CUP. També van intervenir en l’acte representants de les tres formacions polítiques amb representació municipal per a exposar les respectives posicions sobre aquest tema. Així l’alcalde Domènec Oliva (CiU) va exposar els dubtes que havien impedit l seu grup votar la moció contra els transgènics i proposar ajornar la votació a tenir més informació al respecte. En un sentit semblant va manifestar-se el regidor d’ERC Magí Coscollola, que va destacar que dins de la seva llista hi havia gent amb posicionaments oposats sobre els transgènics. Per part de la CUP va intervenir Imma Noguerola destacant el nostre posicionament totalment contrari a l’extensió d’aquest tipus de conreus, fet que ens havia motivat a presentar la moció i a participar en la campanya per declarar Catalunya lliure de transgènics.

D'esquerra a dreta: la i els representants de CUP, ERC, CiU, Assemblea Pagesa i Unió de Pagesos.

Josep Pàmies va fer una llarga exposició sobre els efectes dels transgènics sobre la salut humana, el medi natural i l’economia. Va posar un especial èmfasi en els vincles cada cop més grans entre la indústria agroalimentària i la farmacèutica, una indústria que no està interessada en trobar solucions a les malalties sinó en cronificar-les. No reproduiré pas tot el que va explicar; podeu trobar més informació al web de la campanya Som lo que sembrem. Si la postura del representant de l’Assemblea Pagesa ja la coneixíem (per això vam triar-lo com a ponent!) la del representant d’Unió de Pagesos crèiem que seria més ambigua. Però Albert Falip, tot i no fer-ho amb la contundència de Pàmies (especialment en relació a l’impacte sobre la salut humana), també va manifestar-se a favor de declarar Catalunya lliure de transgènics i va coincidir amb Pàmies en denunciar el perill que comporta l’extensió de l’ús d’organismes modificats genèticament sobretot a nivell socioeconòmic, deixant tota la producció agrària en mans d’unes poques multinacionals. Els dos ponents també van coincidir en criticar l’inexistència d’investigació pública en matèria de biotecnologia, deixant tots els avenços científics en mans d’interessos de les multinacionals.

Resumint: els representants de les dues organitzacions agràries van coincidir en manifestar-se contraris als transgènics. Des de la CUP reiterem la nostra intenció de tornar a presentar una moció per a declarar Torà lliure de transgènics i de donar suport a la recollida de signatures per a l’ILP per fer aquesta declaració a nivell principatí. El company Àlex Maymó, regidor de la CUP a l’ajuntament de Molins de Rei, informava, en un comentari penjat a l’entrada anterior, de l’aprovació d’una moció en aquest sentit van presentar en aquella població amb els vots afirmatius d’ICV, ERC , CiU i, naturalment, el seu. També s’han aprovat mocions antitransgènics presentades per la CUP a altres municipis com Valls (els primers), Vilafranca del Penedès o Mataró. A Torà caldrà veure si CiU i ERC voten en consonància amb el consens manifestat per les dues organitzacions pageses o si, pel contrari, trenquen aquesta unitat.

15 de gener, 2008

Els transgènics a debat

Divendres 18 de gener, a les 9 del vespre, a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Torà,
Debat sobre els transgènics amb:

Als Països Catalans el blat de moro (o panís, dacsa, blat d'Índies, milloc o moresc) és el conreu amb el major percentatge d'intrusió de transgènics.

En el ple del 3 d’agost de l’any passat la CUP va presentar una moció per a declarar Torà municipi lliure de transgènics. En aquella ocasió l’equip de govern va manifestar que sobre aquest tema tenien poca informació i que, per tant, si volíem que la moció es votés en aquell mateix ple es veurien obligats a fer-ho negativament. Una manera bastant curiosa de decidir el sentit de vot. Seguint amb aquest raonament (copio textualment de l’acta del ple) “el sr. Alcalde demana tenir més informació i aplaçar la votació d’aquesta moció i fer una comissió de treball al respecte”. També és bastant curiós fer una comissió de treball sobre un tema en que el posicionament de l’ajuntament és purament simbòlic però, vist que si no s’acceptava aquesta comissió de treball la moció es desestimaria per l’amplíssima majoria absoluta de CiU –en el cas d’ERC no va quedar clar quin hauria estat el sentit del seu vot- vam acceptar ajornar la votació de la moció per a més endavant i participar en la comissió proposada per l’alcalde.

Per alguna raó que se m’escapa, i sense que la comissió s’hagués constituït i ni tan sols s’hagués comunicat res a la membre de la CUP escollida per a formar-ne part, el que havia de ser una comissió informativa “i de treball” va transformar-se en un acte públic, en el que cada grup municipal podia convidar un ponent per a debatre la problemàtica dels transgènics. Així aquest divendres hi haurà un acte públic amb la participació de Josep Puigpelat, de la Unió de Pagesos i convidat per CiU, i de Josep Pàmies, activista antitransgènics, membre de l’Assemblea Pagesa, convidat per la CUP. L’altre grup municipal, ERC, ha renunciat ha afegir un ponent al debat.

Potser per a limitar-se a fer un acte públic no hagués calgut proposar crear cap comissió de treball ni ajornar-lo tant de temps, tot i que la data escollida és força bona ja que falten poques setmanes per a l’inici de la recollida de signatures per a l’ILP que proposa la campanya Som lo que sembrem.


L'activisme contra els transgènics del sindicalista agrari Josep Pàmies va comportar-li la repressió judicial i també una forta campanya de solidaritat a la que pertany el cartell.