11 d’octubre, 2007

12-O: 300 anys de l'ocupació espanyola de Lleida

El 12 d'octubre no només és el "Día de la Hispanidad", "de la Raza", "de la patrona del Benémerito Cuerpo de la Guardia Civil" i de no sé quantes animalades més. Demà també es commemora el tercer centenari de l'ocupació espanyola de la ciutat de Lleida. L'exèrcit del Borbó Felipe V va culminar la seva proesa assassinant els prop de 700 resistents lleidatans que s'havien refugiat al l'edifici del Roser.
La brutalitat de l'ocupació borbònica va convertir el Roser en un símbol de resistència del poble català (llegiu "Què és el Roser"). Des de fa uns anys l'Ajuntament de Lleida -tripartit Psc-Erc-Icv fins fa uns mesos, ara amb majoria absoluta del Psc- vol convertir un símbol de la defensa de les llibertats nacionals catalanes en un Parador Nacional de Turismo. Si aneu al web dels Paradores veureu que el seu objectiu és la restauració de monuments vinculats al patrimoni històric cultural espanyol i la millora de la imatge internacional d'Espanya. Si consideren patrimoni històric cultural espanyol l'etnocidi patit als Països Catalans sotmesos a l'Estat espanyol durant aquests tres segles s'ha de reconèixer que, a diferència dels partits catalans amb representació a la Paeria de Lleida, com a mínim els espanyols són coherents.
Però en aquest país també en queda encara de gent coherent: demà a la tarda les diferents organitzacions de l'Esquerra Independentista, entre elles la CUP, convoquen una manifestació a la ciutat de Lleida sota el lema "300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència".
Més informació al web de la CUP de Lleida.