08 de febrer, 2008

Pere Foix i la memòria històrica.

Pere Foix i Cases és possiblement el personatge històric més important nascut a Torà. A tall d’anècdota podem citar que ell i Martí Esteve i Guau, fundador d’Acció Catalana que va arribar a conseller de finances de la Generalitat, són els dos únics toranesos amb entrada pròpia a la Gran Enciclopèdia Catalana. Tot i això aquest escriptor i sindicalista és un autèntic desconegut a la vila on va néixer el 1893. Ara que tant es parla de memòria històrica potser caldria aprofundir especialment en la investigació d’un aspecte de la nostra història recent sovint oblidat injustament: l’exili.

Per sort en el cas del nostre escriptor i sindicalista aquesta mancança es podrà corregir aviat. Recentment he rebut un correu informant que “dos extraordinaris investigadors fa temps que estan treballant en una recerca al voltant de la vida i obra de Pere Foix”. Haurem d’estar al cas de què en surt de tot plegat.

Foto: 12 de juny de 1932. Visita del Francesc Macià a Torà. Pere Foix és el que apareix darrera el President, a la seva esquerra.