19 de gener, 2008

Unanimitat antitransgènica

Una quarantena de persones van assistir a l’acte sobre els transgènics que va organitzar ahir l’Ajuntament de Torà. Aquest xerrada-debat va sorgir com a conseqüència dels dubtes dels grups municipals de CiU –i, pel que es va dir ahir, també d’ERC- a l’hora de definir-se en relació a una moció presentada per la CUP en un ple municipal on proposàvem declarar Torà lliure de transgènics.

Finalment els dos ponents van ser Albert Falip, d’Unió de Pagesos (en substitució de Josep Puigpelat) i Josep Pàmies, de l’Assemblea Pagesa, convidats respectivament per CiU i la CUP. També van intervenir en l’acte representants de les tres formacions polítiques amb representació municipal per a exposar les respectives posicions sobre aquest tema. Així l’alcalde Domènec Oliva (CiU) va exposar els dubtes que havien impedit l seu grup votar la moció contra els transgènics i proposar ajornar la votació a tenir més informació al respecte. En un sentit semblant va manifestar-se el regidor d’ERC Magí Coscollola, que va destacar que dins de la seva llista hi havia gent amb posicionaments oposats sobre els transgènics. Per part de la CUP va intervenir Imma Noguerola destacant el nostre posicionament totalment contrari a l’extensió d’aquest tipus de conreus, fet que ens havia motivat a presentar la moció i a participar en la campanya per declarar Catalunya lliure de transgènics.

D'esquerra a dreta: la i els representants de CUP, ERC, CiU, Assemblea Pagesa i Unió de Pagesos.

Josep Pàmies va fer una llarga exposició sobre els efectes dels transgènics sobre la salut humana, el medi natural i l’economia. Va posar un especial èmfasi en els vincles cada cop més grans entre la indústria agroalimentària i la farmacèutica, una indústria que no està interessada en trobar solucions a les malalties sinó en cronificar-les. No reproduiré pas tot el que va explicar; podeu trobar més informació al web de la campanya Som lo que sembrem. Si la postura del representant de l’Assemblea Pagesa ja la coneixíem (per això vam triar-lo com a ponent!) la del representant d’Unió de Pagesos crèiem que seria més ambigua. Però Albert Falip, tot i no fer-ho amb la contundència de Pàmies (especialment en relació a l’impacte sobre la salut humana), també va manifestar-se a favor de declarar Catalunya lliure de transgènics i va coincidir amb Pàmies en denunciar el perill que comporta l’extensió de l’ús d’organismes modificats genèticament sobretot a nivell socioeconòmic, deixant tota la producció agrària en mans d’unes poques multinacionals. Els dos ponents també van coincidir en criticar l’inexistència d’investigació pública en matèria de biotecnologia, deixant tots els avenços científics en mans d’interessos de les multinacionals.

Resumint: els representants de les dues organitzacions agràries van coincidir en manifestar-se contraris als transgènics. Des de la CUP reiterem la nostra intenció de tornar a presentar una moció per a declarar Torà lliure de transgènics i de donar suport a la recollida de signatures per a l’ILP per fer aquesta declaració a nivell principatí. El company Àlex Maymó, regidor de la CUP a l’ajuntament de Molins de Rei, informava, en un comentari penjat a l’entrada anterior, de l’aprovació d’una moció en aquest sentit van presentar en aquella població amb els vots afirmatius d’ICV, ERC , CiU i, naturalment, el seu. També s’han aprovat mocions antitransgènics presentades per la CUP a altres municipis com Valls (els primers), Vilafranca del Penedès o Mataró. A Torà caldrà veure si CiU i ERC voten en consonància amb el consens manifestat per les dues organitzacions pageses o si, pel contrari, trenquen aquesta unitat.