27 d’abril, 2008

Descobrint Pere Foix

Una setantena de persones van assistir ahir a la sala d'actes de l'ajuntament de Torà a la xerrada sobre la vida i l'obra de Pere Foix. L'acte va iniciar-se amb una breu intervenció de representants de cadascuna de les tres formacions polítiques amb representació municipal.
Jordi Vilaseca, en nom de la CUP, va explicar com un cop vam assabentar-nos de que l'Ariadna Fitó i l'Antoni Estradé estaven treballant en la biografia de Pere Foix vam decidir presentar una moció per a donar suport a la seva recerca i per a difondre la figura, dissortadament encara força desconeguda, d'aquest sindicalista i escriptor nascut a Torà a finals del segle XIX, i com de la presentació d'aquella moció n'havia sorgit l'acte aquest acte públic. A continuació van intervenir els regidors Magí Coscollola (ERC) i Pere Pla (CiU, regidor de cultura) explicant el perquè havien donat suport a la proposta de la CUP.
Tot seguit va começar la conferència pròpiament dita a càrrec de l'Ariadna Fitó, que va explicar la primera part de la vida de Foix, des del seu naixement fins la proclamació de la República, i de l'Antoni Estradé, que va narrar els aspectes més rellevants de la biografia de Foix en el període que va dels anys 30 fins a la seva mort poc després de tornar de l'exili. Si bé la primera etapa es caracteritza per un fort compromís amb la lluita obrera i, en canvi, la segona destaca més pel seu paper d'escriptor, pel que vam poder sentir ahir tota la vida de Pere Foix és farcida de fets interessants i en alguns casos pròpia d'una novel·la d'aventures: des del jove que viatja com a polissó a l'Argentina amb una única pesseta a la butxaca fins al vell exiliat que no pot tornar a visitar la vila on va néixer fins poques setmanes abans de morir, passant pel sindicalista que comparteix presó amb Companys o que espera Salvador Seguí un parell de carrers més amunt d'on el Noi del Sucre cau tirotejat...
A la foto: Magí Coscollola (ERC), Jordi Vilaseca (CUP), Pere Pla (CiU), Ariadna Fitó i Antoni Estradé.
La moció de la CUP també preveia adquirir els diferents llibres publicats per Pere Foix al llarg de la seva vida. De moment ja se n'ha aconseguit quatre.